Fotsenger

Fotsenger og spesialtilpassede innleggsåler

Fotsenger er individuelt tilpassede innleggsåler. Fotsenger lages for å støtte, korrigere og avlaste deler av foten.

I Norge er det kun ortopeditekniske virksomheter som kan levere fotsenger med støtte fra NAV.

En ortopediingeniør kan også tilpasse og levere enklere innleggsåler etter mål.

Forskjell på innleggsåler og fotsenger

Fotsenger er individuelt tilpassede innleggsåler. Når NAV skal dekke disse, kalles de fotsenger.

Det kan ofte være tilstrekkelig med enklere innleggsåler for kunder med «lettere» plager i føttene.

På Moss Ortopedisk Klinikk produseres fotsenger ut fra digitale modeller. Ortopediingeniøren tar mål av foten og lager en 3D-modell hvor støtte og korreksjon blir lagt inn før produksjon iversettes.

Hvem får stønad fra NAV til fotsenger?

For at NAV skal kunne dekke fotsenger, må det først foreligge en søknad fra godkjent legespesialist i ortopedi eller fysikalsk medisin. Legespesialist må da dokumentere overfor NAV at noen av følgende kriterier er oppfylt:

  • At det foreligger en større feilstilling eller fotdeformitet som gir redusert gangfunksjon ved vanlige aktiviteter.
  • At plager ikke kan avhjelpes med «vanlige innleggsåler», men at fotsenger vil forventes å gi bedret gangfunksjon. Således skal fotsenger være både hensiktsmessige og nødvendige.
  • At det foreligger en tilstand eller diagnose som er varig og vesentlig (mer enn to til tre års varighet).

 

Tilstander som mortons nevrom, hallux valgus, plantarfasciitt og hallux valgus er i seg selv ikke grunnlag for å søke NAV om støtte.

Fastlegen kan ikke søke om ortopediske hjelpemidler.

Vanlige spørsmål:

Må jeg kjøpe større sko for å få plass til fotsengene?

Nei, i utgangspunktet skal du kjøpe den størrelsen som passer foten din.

For å få plass til fotsenger i sko, må vi ta ut innersålen av skoen. Har skoen ikke en løs, utagbar innersåle, blir det ofte for trangt til fotsenger.

Vanlig gode joggesko, spasersko og vintersko har som regel løse innersåler. Pensko, sandaler og noen damestøvler har ikke løse innersåler. Da får vi ikke plass til fotsengen i fottøyet.

I utgangspunktet skal ortopediingeniøren tilpasse fotsenger til vanlige gode joggesko og spasersko. Et problem som tidvis oppstår er når kunden kommer inn med godt brukte, slitte sko og skal ha fotsenger i disse, så sitter foten ikke bra i skoen etter tilpassingen av fotsengene. Hvis det er feilstilling eller skjevtråkk som har deformert skoen og spesielt helkappen, så vil endret fotstilling gjøre at skoen kjennes rar og ubehagelig på.

Derfor anbefaler vi kunden å komme med relativt nye og stabile sko når vi skal tilpasse fotsengene.

Hva er forskjellen på dynamiske innleggsåler og fotsenger?

Noen av kundene våre spør oss om hva forskjellen på dynamiske innleggssåler og fotsenger er. Vi ser at noen faggrupper selger ulike typer innleggssåler og bruker forskjellige navn på disse.

NAV definerer fotsenger slik i sitt rundskriv:

Ortopediingeniøren kan ta mål til og tilpasse spesiallaget «myke fotsenger». Fotsenger er dermed i hovedsak fleksible og dermed også dynamiske.

Slik står det på hjemmesiden til NAV: Spesiallagde fotsenger skal korrigere feilstillinger, avlaste ømme områder eller fordele belastningen jevnt under fotsålen.

På Moss Ortopedisk Klinikk ser vi ingen motsetning i at fotsenger er både dynamiske og samtidig kan støtte, korrigere og/eller avlaste deler av en fot. Fotsenger skal ha størst mulig kontaktflate mot foten for å få jevnest mulig trykk og unngå spesielle trykkpunkter.

Hvis du lurer på noe om fotsenger, er det fint om du tar kontakt med oss for en prat om dette.

 

NAV – Ortopediske Hjelpemidler

Har du behov for en time hos oss?

Vi hjelper deg med å finne den beste løsningen tilpasset etter dine ønsker og behov!

Denne nettsiden bruker cookies

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt og for personlig tilpasning av annonser. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Avvis alle