Proteser

Definisjon av protese:

En protese er en mekanisk eller teknisk innretning (herunder myoelektrisk protese) som skal erstatte helt eller delvis tap av legemsdel i et bevegelsesorgan. Myoelektriske proteser er i utgangspunktet arm/håndproteser som styres via muskelsignaler på amputasjonsstumpen/resten av armen.

Benproteser kan også inneholde teknisk avansert elektronikk til styring av fot eller kneledd. Det er også mulig med kombinasjon av både kne- og ankelledd.

Benproteser består i store trekk av ei protesehylse som er spesialtilpasset den enkelte brukeren og komponenter for belastningsoverføring av kroppens belastning til gulv.

Vi mener det er viktig at den enkelte brukeren er med i prosessen for valg av utforming og teknisk løsning fram mot ferdig hjelpemiddel. Valg av materialer og metoder må tilpasses den enkeltes forutsetninger, behov og aktivitetsnivå.

Våre engasjerte og erfarne ortopediingeniører hjelper med å finne best mulig løsning for den enkelte.

Spesiallagde deler og standard komponenter

Den spesiallagde delen som fester fot/kneledd til amputasjonsstumpen kaller vi for protesehylse.

Ortopediingeniøren tar mål og tilpasser protesehylsen. Passform og komfort for brukeren er meget viktig. Derfor er tett samarbeid og tilbakemeldinger fra den amputerte avgjørende for å oppnå et så bra resultat som mulig.

Hvordan sitter protesehylsen fast til benet?

Det finnes flere ulike metoder for å få protesehylsen til å sitte fast mot amputasjonsstumpen. Materialer og metoder er mange. God kommunikasjon og oppfølging mellom ortopediingeniør og pasient er vesentlige for å oppnå gode resultater.

Tilpassing og justering

De fleste komponenter og deler som kjøpes ferdige har lang levetid på en benprotese. Derimot kan det vi kaller hylse og innerhylser behøve hyppigere justering eller utskifting. Det er ikke alltid nødvendig å skifte ut hele protesen. Ofte holder det å skifte ut deler av den.

Når en amputasjonsstump endrer form og størrelser, «krymper» eller «atrofierer» kort tid etter amputasjon, må protesehylsen justeres for å oppnå en så god passform som mulig. Noe av dette kan gjøres som justering uten å fornye hele hjelpemiddelet.

Ta kontakt med en av ortopediingeniørene på Moss Ortopedisk Klinikk for mer informasjon.

 

NAV – Ortopediske Hjelpemidler

Har du behov for en time hos oss?

Vi hjelper deg med å finne den beste løsningen tilpasset etter dine ønsker og behov!

Denne nettsiden bruker cookies

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt og for personlig tilpasning av annonser. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Avvis alle